skiveflaggermus

Artikkelstart

Skiveflaggermus er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes fem arter i én slekt, Thyroptera, alle lever i tropiske skoger i Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som

familien Thyropteridae

Sugeskiver

Skiveflaggermus har små sugekopper i form av runde skiver på tomlene og anklene, disse sitter på en kort stilk. Disse skivene er så sterke at en eneste er nok til å bære flaggermusen. En slik skive er egentlig en hudfold, som utskiller væske rundt kanten. Skiven suger seg fast når den presses mot en glatt overflate.

Skivene på tomlene er større enn på anklene, og disse flaggermusene henger uvanlig nok oftest med hodet opp. Med sugeskivene kan flaggermusene henge seg opp på glatte flater, som de glatte bladene til Heliconia- og bananplanter. De foretrekker unge blader som ikke har foldet seg helt ut, derfor flytter de på seg når bladene blir eldre og folder seg ut. Her bor de alene eller i små grupper på inntil ni dyr.

Beskrivelse

Skiveflaggermus er små flaggermus, de veier 4-5 g. De har relativt bedre vinger, høy skalle, små øyne og spiss snute. Pelsen på ryggen er mørkt brun, på buken er den lys eller helt kvit. De lever av insekter.

Utbredelse

Utbredelsen strekker seg fra Brasil i sørøst til det sørligste Mexico i nordvest. Ingen arter er trua av utryddelse, men data mangler for de fleste. Flere av artene er kun nylig beskrevet, så det kan godt finnes enda flere uopdagede arter.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg