Strandreker, slekt av tifotkreps i infraordenen reker. I Norge finnes to arter som er glassklare og gulgrønne eller brunlige, så de forsvinner mellom ålegress og tang på grunt vann. Blir 6–8 centimeter lange. Før ble de fanget og spist her i landet, men blir nå kanskje nesten bare brukt til agn. I Danmark spises de og er ansett som de beste rekene. De blir lyserøde når de kokes.

Stripet strandreke, Palaemon elegans, er mer eller mindre gjennomsiktig og har gulbrune eller røde bånd på kroppen. Fargene skifter ofte. Arten lever på grunt vann,og spiser rester av døde dyr og planter. Ifølge Artsdatabanken er den vanlig på Sørlandet, og funnet i Trondheimsfjorden. Forøvrig utbredt i Middelhavet og Atlanterhavet.

Vanlig strandreke, eller bare strandreke, Palaemon adspersus, har en lignende utbredelse. Den finnes på Sørlandet og spredt langs norskekysten. Den blir opptil 8 centimeter lang. Fargene varierer, men er ofte grågrønn med brune flekker. De to artene skilles på pannetornens bygning. Denne arten har et langt, sagtannet pannetorn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.