elektrisk støy

Artikkelstart

Elektrisk støy er uønskede variasjoner i strøm og spenning som opptrer sammen med elektriske signaler i overføringslinjer, forsterkere, radiomottagere, måleutstyr og apparater for signalbehandling og signalomforming.

Ulike typer elektrisk støy

Intern støy fremkalles av forskjellige prosesser, f.eks. tilfeldige, uregelmessige variasjoner av elektrontettheten i motstander og andre elektroniske komponenter (termisk støy), statistiske fluktuasjoner som skyldes at en elektrisk strøm ikke er kontinuerlig, men føres av delvis uavhengige ladningsbærere (elektroner eller ioner) med en viss minsteladning (statistisk strømstøy, shot noise), eller prosesser som er knyttet til strøm gjennom inhomogene materialer.

Ekstern elektrisk støy kan skyldes mekanisk påvirkning, elektrisk eller elektromagnetisk induksjon.

Termisk støy kan reduseres ved avkjøling av de mest følsomme komponentene i en krets. Indusert støy reduseres ved skjerming. Til skjerming mot lavfrekvente magnetiske forstyrrelser brukes ferromagnetiske materialer (f.eks. my-metall). Til skjerming mot elektriske og høyfrekvente elektromagnetiske forstyrrelser brukes elektrisk ledende materialer (aluminium, kobber).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg