Stråleenergi er energi som overføres ved hjelp av elektromagnetisk stråling.

Faktaboks

Også kjent som

strålingsenergi

Mengden energi som overføres er avhengig av strålingsintensitet og varighet. SI-enheten for energi er joule. Normalt blir energien som overføres som stråleenergi absorbert av mottakeren og omdannet til varmeenergi. Stråleenergi kan da bli omtalt som strålevarme. Når forholdene er lagt til rette for det, kan stråleenergi også omdannes til elektrisk energi, for eksempel gjennom fotoelektrisk effekt i en solcelle, eller til elektriske signaler når mottakeren er en antenne.

Elektromagnetisk stråling absorberes i form av lyskvanter (fotoner). Det enkelte foton er bærer av energi som øker proporsjonalt med fotonets frekvens. Fotonets energi blir vanligvis angitt med enheten eV (elektronvolt). Høyfrekvent stråling, det vil si stråling med energirike fotoner, sies å ha høy stråleenergi selv om den samlede energien som overføres er lav. Slike stråler kan utløse eksitasjon og ved svært energirike fotoner endog ionisasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg