stormarihånd

Stormarihånd fra Belgia
Stormarihånd, gruppe
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Stormarihånd er en storvokst marihånd som er vanlig i deler av nordvestlige Europa, men om denne orkidén finnes i Norge er uavklart. Det er rapportert noen mulige funn av arten fra Stadlandet.

Faktaboks

også kjent som:

Dactylorhiza praetermissa

Dactylorhiza majalis spp. integrata

stormarihand

Beskrivelse

Stormarihånd slik den er kjent i Europa blir så høy som 50 centimeter eller mer. Plantene har mange blader ved bakken og oppover stengelen. Bladene avtar i størrelse oppover, men de største er ofte rundt tre centimeter breie på det breieste. Bladene er vanligvis uten flekker, men noen individer har store, ringforma flekker.

Blomsterstanden er tettblomstra og har mange titalls blomster, noen ganger opp mot hundre, som har en lys rødfiolett grunnfarge. Blomstens leppe er ganske stor og brei og er ofte konveks med en ås på midten. Leppa har prikker langs midtåsen, men er ofte uten flekker på sida. Leppa er grunt delt i tre lober med en ganske smal midtflik som stikker lite fram over de to sideflikene. De to blomsterbladene på sida står først rett ut, men strekker seg gjerne oppover og bakover etter hvert. Stormarihånd blomstrer på forsommeren. Som hos andre marihånd-arter er de tre siste blomsterbladene samla i en hjelm over de reproduktive delene og åpninga til sporen som vender svakt nedover. Marihåndarter har ikke nektar eller annen belønning til pollinatorer og stormarihånd er ikke noe unntak.

Utbredelse

Stormarihånd vokser på fuktige steder som myr, stranddyner eller grasmark på nøytral eller basisk grunn. Arten finnes i det nordvestlige Europa fra Atlanterhavskysten av Frankrike gjennom Belgia og Nederland til Danmark, hvor arten er funnet på en håndfull steder i sør. Arten er vanlig i England, nesten nord til Skottland, og finnes i sørlige deler av Wales. Stormarihånd finnes på Kanaløyene, men er ikke kjent fra Irland.

Finnes stormarihånd i Norge?

Arten ble meldt funnet på en lokalitet på Stadlandet på starten av 1970-tallet, men denne artsbestemmelsen ble ikke allment akseptert blant botanikere. På tidlig 1980-tall ble voksestedet utsatt for inngrep som gjorde det umulig for marihånd-arter å vokse der de opprinnelige plantene ble funnet. Imidlertid oppsto det på samme tid et nytt myrområde nær ved der flere marihåndarter dukka oppe i årene etter. På slutten av 1990-tallet ble det i dette myrområdet funnet noen få individer som ble oppfatta som å tilhøre stormarihånd. Denne artsbestemmelsen er seinere trukket i tvil og noen oppfatter, med støtte i genetiske analyser, de påståtte stormarihåndplantene som mest sannsynlig hybrider mellom purpurmarihånd og flekkmarihånd.

Det er for tida så få eksemplarer av denne formen av marihåndplanter på det aktuelle stedet at noen grundig undersøkelse som sikrere kan fastslå artstilhørighet, trolig ikke er mulig. Stormarihånd i Europa er svært variabel, slik at det ofte er nødvendig å gjøre statistiske analyser av ulike karaktertrekk fra mange planter for å oppnå sikker navnfesting.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg