statshemmelighet

Statshemmelighet, forhold som bør holdes hemmelig overfor en annen stat av hensyn til rikets sikkerhet. Den som røper statshemmeligheter eller medvirker til dette kan straffes med fengsel i inntil 3 år, jfr. straffeloven § 123. Hvis overtredelsen regnes som grov, kan fengsel i inntil 15 år anvendes, jfr samme lov § 124. En overtredelse vil gjerne være grov dersom gjerningspersonen er et medlem av regjeringen, Stortinget eller Høyesterett eller tilhører landets øverste sivile eller militære ledelse; om hemmeligheten er avslørt til en fremmed stat eller en terrororganisasjon, eller om en betydelig skade er påført.

Allerede det uberettiget å sette seg i besittelse av statshemmeligheter er straffbart etter §§ 121-122 som ulovlig etterretningsvirksomhet, og kan straffes med inntil 10 år i fengsel.

I Høyesterett i 1979 (Rt-1979-1492) ble flere personer domfelt i den såkalte Listesaken for å samle inn et omfattende materiale om politiets overvåkingstjeneste, forsvarets etterretningstjeneste og forsvarets sikkerhetstjeneste (bl.a navnelister over ansatte i disse tjenester).

Den 20. juni 1985 ble en byråsjef i Utenriksdepartementet og tidligere statssekretær dømt for salg av statshemmeligheter til Sovjetunionen og Irak til 20 års fengsel.

Sist gang bestemmelsen ble brukt, var da en utenrikskorrespondent i Stavanger Aftenblad ble siktet for å ha overlevert statshemmeligheter til myndighetene i Øst-Tyskland (DDR) i 1999. Siktelsen ble henlagt i 2001 etter omfattende etterforskning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg