Stallo er et overnaturlig vesen i samisk tradisjon. Stallo brukes både som fellesnavn og som egennavn, og opptrer i flere former. Stalloer beskrives oftest som store, menneskelignende kjemper. I noen fortellinger er stallo skapt i jord, tre eller torv av en noaide. En tredje variant er julestallo, en kjent karakter i samiske julefortellinger.

Faktaboks

Uttale
stˈallo
Også kjent som

stállu

Varianter

Karakteren Stallo

Kjempeskikkelsen Stallo beskrives ofte som ondskapsfull og farlig, men samtidig lettlurt. Han spiser mennesker, særlig barn, og går ofte kledd i mørke klær. Stallo bærer med seg en sølvskatt som man får overta hvis man vinner mot ham i kamp. Den beste måten å slå Stallo på, er å lure ham. Han har også en hund kalt Rakke (/Ragk/Ragke). Hvis Stallo drepes, er det viktig å drepe hunden også. Ellers kan den slikke sårene og vekke Stallo til livet igjen. I noen fortelllinger møter vi også Luhtak (/Luhtatahkku/Rovhtege), Stallos kone. Hun har et jernrør som har suger livet ut av folk med. I noen fortellinger har også Stallo dette jernsugerøret.

Stallo skapt av noaide

En stallo kan også skapes av jord, tre eller torv av en noaide, og sendes for å slåss mot en utvalgt fiende. Stalloen får en del av noaidens eget liv, og hvor mye liv han får er det som avgjør styrken på stalloen. Stallo plystrer når han nærmer seg, forteller så hvorfor han har kommet og avtaler tid for kampen. Hvis du ligger an til å vinne i kamp mot stalloen, kan han forsøke å få deg til å bruke kniven hans. Men det må du ikke gjøre for da dreper du deg selv i stedet, ifølge noen fortellinger. I andre fortellinger vil da stalloen få nok krefter til å klare og drepe deg i stedet.

Julestallo

Julestallo blir brukt for å skremme barn til å oppføre seg i juletida, og det finnes mange fortellinger om hva som skjer hvis det ikke er ryddig og rolig i jula. Julestallo kjører rundt med en merkelig raide, trukket av mus eller lemen. Det er derfor viktig at det er ryddig utenfor hjemmet så raiden ikke setter seg fast i vedflis, kvist og lignende. Det må også settes ut vann til julestallo. Hvis han ikke får vann, blir det bråk og i verste fall kan han drikke blodet til menneskene.

Bakgrunn

Stallo har trolig en historisk bakgrunn i minne om nordiske og russiske krigere eller skatteinnkrevere. Ordet kan stamme fra ordet stål, brukt i ringbrynjer, og kan i seg selv peke mot hardhendte historiske møter samene hadde med omstreifende russiske røverfolk (tsjuder), vikinger og skatteinnkrevere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Samiske beretninger (samiske eventyr og sagn). Oslo 1997.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg