spinnmidder

Spinnmidder Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Spinnmidder er en familie edderkoppdyr i underklassen midd og er en av de viktigste familiene i underordenen Protostigmata i ordenen Acariformes. De suger saft på levende planter, og flere arter er betydelige skadedyr på kulturplanter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Tetranychidae
Beskrevet av
Donnadieu, 1876

Spinnmidder er små (0,2–0,8 mm), ovale, gulbleke til røde midder med hårbørster på ryggen og relativt lange ben, som gir dyrene stor bevegelsesfrihet. Fargen hos den enkelte art vil ofte variere etter hvilket planteslag den lever på. De fire benparene ender i klør, hvilket skiller dem fra arter i familiene gressmidder (Pyemotidae), og dvergmidder (Tarsonemidae). De fleste artene spinnmidder dekker plantedelene med et fint spinn. Sugingen fører til at bladene først blir lyst prikket og bleke, senere gråhvite, og til slutt kan de visne.

Det utvikles flere generasjoner om året, og spesielt i tørre og varme somrer kan det bli kolossale mengder av dem. Viktige arter som lever på frukttrær er frukttremidd og brunmidder, og på nåletrær lever bartrespinnmidd, som alle overvintrer som befruktede egg. I veksthus (på agurk, krysantemum, nellik og lignende) og på friland (visse grønnsaker, bærvekster og mange prydplanter) er veksthusspinnmidd et alvorlig skadedyr, og på lind opptrer lindespinnmidd. Disse to overvintrer som voksne og formerer seg om sommeren ved ubefruktede egg.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

spinnmidder
Tetranychidae
Artsdatabanken-ID
139813
GBIF-ID
6057

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg