frukttremidd

Frukttremidd

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Frukttremidd er en middart i familien spinnmidder. Den er 0,3 millimeter lang, oval i formen og rødlig, med fire rekker hår på ryggen og fire par ben (nyklekkede nymfer har tre par).

Faktaboks

Også kjent som
Panonychus ulmi

Den hører til våre verste skadedyr på frukttrær, særlig eple og plomme, men forekommer også på bærbusker, prydplanter og mange løvtrearter. Saftsugingen på undersiden av bladene fører til misfargede, gråblakke blad, og trærne får redusert tilvekst, samtidig som dannelsen av nye blomsterknopper blir svekket. Dette gir en sterk avlingsreduksjon året etter.

Det utvikles tre til fem generasjoner om året, så om sommeren kan man finne blekrøde (ubefruktede) sommeregg, forskjellige nymfestadier og voksne midder samtidig. De rubinrøde, befruktede vintereggene legges i grenvinkler, barksprekker og lignende om høsten. I varmt og tørt vær formerer midden seg svært raskt, og er det samtidig svak vind, sprer de seg lett til nye trær ved hjelp av en spinntråd.

Sterk gjødsling og skjæring fremmer angrep, det samme gjør kjemiske plantevernmidler som dreper dens fiender blant rovinsekter og rovmidder. I frukthager hvor det brukes et program for integrert bekjempelse, gjør frukttremidden relativt liten skade. Midden er vanlig utbredt, men forekommer som skadedyr bare i Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg