frukttremidd

Frukttremidd

Av /KF-arkiv ※.

Frukttremidd, middart i familien spinnmidder. Er 0,3 mm, oval, rødlig, har 4 rekker hår på ryggen og 4 par ben (nyklekkede nymfer har 3 par).

Faktaboks

Også kjent som
Panonychus ulmi

Den hører til våre verste skadedyr på frukttrær, særlig eple og plomme, men forekommer også på bærbusker, prydplanter og mange løvtrearter. Saftsugingen på undersiden av bladene fører til misfargede, gråblakke blad, og trærne får redusert tilvekst, samtidig som dannelsen av nye blomsterknopper blir svekket. Dette gir en sterk avlingsreduksjon året etter.

Det utvikles 3–5 generasjoner om året, så om sommeren kan man finne blekrøde (ubefruktede) sommeregg, forskjellige nymfestadier og voksne midder samtidig. De rubinrøde, befruktede vintereggene legges i grenvinkler, barksprekker o.l. om høsten. I varmt og tørt vær formerer midden seg svært raskt, og er det samtidig svak vind, sprer de seg lett til nye trær ved hjelp av en spinntråd.

Sterk gjødsling og skjæring fremmer angrep, det samme gjør kjemiske plantevernmidler som dreper dens fiender blant rovinsekter og rovmidder. I frukthager hvor det brukes et integrert bekjempelsesprogram, gjør frukttremidden relativt liten skade. Vanlig utbredt, men forekommer som skadedyr bare i Sør-Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg