spektralkurver

Refleksjonskurver for vann, frisk vegetasjon og bar jord som funksjon av bølgelengde. Den nedre delen av figuren viser lokaliseringen av opptaksbåndene i det elektromagnetiske spekteret til Landsat TM. I den synlige delen (0,45 μm < λ < 0,76 μm) av det elektromagnetiske spekteret domineres mønsteret av klorofyllets energiabsorbsjon. I det nær-infrarøde (0,77 μm < λ < 1,0 μm) området absorberes lite energi. Den midlere (kortbølgede) infrarøde delen av solstrålingen har sterk vannabsorbsjon ved to bølgelengde-områder.

Jordobservasjon
Av /※.

Artikkelstart

Spektralkurver er kurver som viser hvordan forskjellige bestanddeler i naturen, deriblant vegetasjonstyper i varierende tilstander på jordoverflaten, reflekterer de ulike delene av sollyset som funksjon av bølgelengdene, λ.

Faktaboks

Også kjent som
spektralsignatur
reflektanskurver
refleksjonskurver

Bar mark har en refleksjon som øker noenlunde jevnt med bølgelengden fra λ = 0,4 μm til λ = 1,3 μm. Frisk vegetasjon gir høyest refleksjon av den nær-infrarøde delen (λ mellom 0,7 μm og 0,3 μm) av sollyset. Denne relativt langbølgede delen av sollyset trenger noe ned gjennom de øverste cellelagene i bladene og reflekteres fra svampaktige celler midt i bladet. Refleksjonen som vi i hovedsak oppfatter med våre øyne, er det mer kortbølgede grønne lyset (λ i overkant av 0,5 μm), som kommer fra bl.a. klorofyllet i øvre lag av bladene. Klorofyllet absorberer det meste av den blå og røde delen av sollyset. Energien av disse absorberte delene av sollyset brukes hovedsakelig i plantenes fotosyntese. Vannoverflater reflekterer normalt noe mindre enn 10 prosent av sollyset i den blå og grønne delen av sollyset, mens svært lite av rødt lys og nærmest intet fra den nær- og midlere infrarøde delen. Dersom vannet inneholder ulike sedimenter, eller dersom man observerer et så klart vann som er så grunt at man får refleksjon av sollyset fra bunnen, vil man kunne oppdage litt reflektert energi i det nær-infrarøde området av spekteret. Oppblomstring av plankton vil også kunne detekteres.

For å konstruere noenlunde kontinuerlige spektralkurver må man benytte hyperspektrale sensorer med mange, smale opptaksbånd i den optiske delen av det elektromagnetiske spekteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg