fres

Arbeidsstykket føres frem mot den roterende fresen som skjærer spon av arbeidsstykket.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fres er et roterende skjæreverktøy, vanligvis med mange egger.

Faktaboks

Etymologi
av fransk

Verktøyet har ulik geometrisk utforming avhengig av den arbeidsoperasjon som skal utføres. Det skilles mellom freser til planfresing, formfresing og sporfresing. Vi skiller mellom freser av hurtigstål og freser med utskiftbare vendeskjær av hardmetall som er festet til freskroppen.

Arbeidsprinsippet er det samme for alle frestyper; arbeidsstykket føres frem mot den roterende fresen som skjærer spon av arbeidsstykket. Verktøyets omdreiningshastighet og fremføringshastigheten, matingen, er viktige parametre – og også samspillet mellom dem, slik at fresens rotasjon og matebevegelsen går i riktig retning. Det skilles mellom motfresing og medfresing. Ved motfresing mates arbeidsstykket mot fresens rotasjonsretning. Ved medfresing mates arbeidsstykket i samme retning som skjæreretningen. Medfresing gir mindre verktøyslitasje og mindre ruhet i skjæreflaten, men krever solide maskiner uten slark i mateskruene og festeanordningene.

En nyere type fres har innebygget asymmetri i skjærene slik at disse ikke samsvinger, man unngår dermed harmoniske vibrasjoner (klapring) i fresinnfesting og maskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg