Skript betegner et program som interpreters i stedet for å kompileres. Programkoden leses altså av en tolker i det den utføres, i stedet for å omformes til maskinkode på forhånd. Tidligere ble betegnelsen først og fremst benyttet om ulike verktøy og hjelpeprogrammer som ble kjørt av brukeren i operativsystemet, ofte via terminal. I dag er skripting en vanlig del av applikasjoner, spesielt webapplikasjoner.

Faktaboks

Også kjent som

script

Operativsystemer og applikasjoner kan inneholde egne skriptspråk som gjør det mulig å lage nye kommandoer på grunnlag av dem som allerede er i systemet. Skript er mye brukt i dataadministrasjon, i datakommunikasjon, i skreddersøm av brukerprogrammer som regneark, tekstbehandlere og databaser, og i utforming av nettsider.

Skriptspråk kan variere fra å være komplekse programmeringsspråk til å være et sett med kontrollstrukturer for å sette sammen kommandoer fra underliggende systemer. Vanlige skriptspråk er PHP, JavaScript, Python og ulike terminalskript (shell script).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg