Skraping er prosessen med å hente ut større mengder informasjon fra et dataregister som er tilgjengelig via en nettside eller webområde.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: scraping

Dataregistre vil ofte ha en stor forretningsmessig verdi, og det er dermed viktig at ingen får tilgang til å kopiere hele eller deler av registeret. Samtidig må enkeltoppslag være lett tilgjengelig for brukerne for å kunne tilby tjenesten. Utfordringen blir altså å tillate enkeltoppslag, men ikke så mange at noen kan hente ut større deler av registeret. Skraping er en uønsket handling og en form for dataangrep.

Typiske eksempler på registre er delelister, produktkataloger, værmeldinger, nyheter og statistikk. Brukere vil være begrenset av tid og ressurser som kreves for å gjøre manuelle oppslag, og kan dermed ikke hente ut store mengder informasjon. Prosessen kan imidlertid automatiseres ved hjelp av programvare, og uthenting av all informasjon fra dataregisteret kan utføres i løpet av svært kort tid.

For å forsøke å forhindre skraping kan man begrense hvor mange oppslag det er mulig å gjøre i løpet av en viss tid per bruker eller verifisere at brukeren er et menneske gjennom bruk av CAPTCHA. I tillegg til tekniske sikkerhetsmekanismer vil brukervilkår for tjenesten ofte spesifikt forby bruk av maskinell skraping.

En utfordring med tiltak mot skraping er at de ofte også begrenser søkemotorers indeksering av nettsidene. Her finnes det imidlertid løsninger som basert på identifikasjon forsøker å tillate søkemotorer, men hindre alle andre tilsvarende applikasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg