barneskole i Tsjekkia (2023)
Siste skoledag før sommerferiene. Den tsjekkiske utdanningsministeren Mikulas Bek besøker en barneskole i Brno-Novy Liskovec i anledning av utdelingen av vitnemålene til elevene.

Utdanningssystemet i Tsjekkia følger et løp bestående av fem år barneskole, fire år ungdomsskole og tre til fire år videregående opplæring. Det er obligatorisk niårig grunnskole for alle barn i alderen seks til 15 år. 99,8 prosent av befolkningen (2016) kan lese. Regjeringen bruker 9,8 prosent av budsjettet (3,85 prosent av BNP) på utdanning (2017).

Barnehage

Fra barna er to eller tre år gamle kan de begynne i barnehagen. Det siste året i barnehagen da barna er fylte fem år er obligatorisk og kostnadene dekkes av staten. 85,9 prosent av barna (2018) går i barnehage.

For de minste barna eksisterer barnegrupper som blir drevet av i hovedsak private aktører eller ideelle organisasjoner. En plass i disse gruppene kan enten være gratis eller må betales for.

Grunnskolen

De fleste barn går på grunnskolen i ni år fra de er seks til 15 år. Det finnes også muligheter for et alternativt løp hvor barna går på grunnskolen i fem år for deretter å gå på videregående skole i åtte år. Elever med særskilte behov kan også gå åtte år på videregående skole etter at de har fullført første del av barneskolen.

Videregående opplæring

De aller fleste ungdommer fortsetter i videregående skole fra de er 15 til 18 eller 19 år. Videregående opplæring tilbys i fire varianter: allmennfaglige skoler, yrkesskoler, tekniske skoler eller integrerte skoler. Svært mange av elevene, 71,3 prosent (2018), går på yrkesskoler eller tekniske skoler. Videregående opplæring varer i tre til fire år, den fireårige opplæringen er mest vanlig. 88,3 prosent av alle 20–24-åringer har fullført videregående (2019).

Høyere utdanning

Karolinum
Karolinum har vært del av Karlsuniversitetet siden 1383 da det brukt som sovesal.
Av /Shutterstock.

Landet har 61 høyere utdanningsinstitusjoner, hvorav 33 er private (2020). Høyere utdanning tilbys både ved høgskoler og universiteter og tilbyr bachelor-, master- og doktorgradsprogrammer. Landets eldste universitet, og et av de eldste i Europa, er Karlsuniversitetet i Praha (grunnlagt i 1348 av Karl 4). Videre finnes blant annet Palacký-universitetet i Olomouc (grunnlagt i 1573 og gjenåpnet i 1946) og Masaryk universitet i Brno (1919). I Tsjekkia studerer rundt 300 000 studenter (2020) ved høyere utdanningsinstitusjoner.

Historikk

Utdanning har lange tradisjoner i Tsjekkia. Seks år med obligatorisk skolegang ble innført i 1774.

Det ble gjennomført omfattende forandringer i landets utdanningssystem etter at de kommunistiske styresmaktene måtte gå av i 1993. De tidligere kommunistiske målsettingene basert på marxist-leninistisk ideologi ble erstattet med grunnsetningene om individets rett i humanistisk og demokratisk tradisjon. Myndighetene har åpnet for privat finansiering i tillegg til offentlig støtte til skolene. Mange privatskoler, spesielt på videregående skoles nivå, er etablert etter 1990. Utdanningssystemet var tidligere sentralisert, men siden 1990 har det foregått en desentraliseringsprosess.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg