helikopter som slukker skogbrann . Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

skogbrannfarevarsel

Slik så varselet om skogbrannfare fra Meteorologisk institutt den 31 august 2021 ut på Twitter.
Meteorologisk institutt og NRK.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Skogbrannfarevarsel er et varsel om faren for skogbrann for et gitt sted.

Beskrivelse

Beregning av skogbrannfareindeksen er i Norge basert på informasjon om lufttemperatur, nedbør, luftfuktighet og vind. Høy lufttemperatur, lav luftfuktighet og lite nedbør gjør at uttørking av vegetasjon går fortere. Økt vind gir også raskere uttørking. Samtidig brukes vind til å si noe om spredning, siden sterk vind kan spre en skogbrann raskere enn svak vind.

I sesongen fra cirka 15. april til cirka 15. september blir skogbrannfaren spesielt overvåket (perioden med generelt bålforbud), men også ellers i året dersom det oppstår stor fare for skogbrann. Med snøfrie vintre kan vi ha like stor gress- og lyngbrannfare om vinteren som om våren.

En ny skogbrannfareindeks ble utviklet i et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Meteorologisk institutt, og tatt i bruk sommeren 2021. Denne tar hensyn til at det er forskjell på fjorårets vegetasjon (vissent og dødt gress og lyng), som etter bare noen dager med tørt vær kan gi stor brannfare, mens frisk vegetasjon om våren og sommeren kan kreve tørt vær over dager eller uker før det blir stor skogbrannfare.

Nedbør (vann) er den eneste faktoren som reduserer skogbrannfaren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg