Skiorientering er et orienteringsløp om vinteren med bruk av ski. Ved hjelp av kart og (i mindre grad) kompass skal man via flere kontrollposter ta seg frem gjennom et terreng raskest mulig. Konkurransene går i fristil med bruk av relativt korte skøyteski. Postene er forholdsvis enkle, og det viktigste er å finne det raskeste veivalget mellom dem. Konkurranseområdet skal derfor ha et tett løypenett for å tilby mange veivalg. Det arrangeres individuelle konkurranser på sprint, mellomdistanse og langdistanse, samt stafettkonkurranser.

Skiorientering har en lang sammenhengende tradisjon i Sverige (fra 1890-årene) og Finland. I Norge ble skiorientering populært først i 1980-årene, men den første konkurransen ble holdt i Trondheim allerede i 1899. VM er arrangert fra 1975, og arrangeres nå hvert annet år. Verdenscup holdes i de mellomliggende år, første gang i 1989. Offisielt NM har blitt arrangert fra 1988. Norsk skiorientering er organisert i Norges Orienteringsforbund. Kjente norske utøvere er Ragnhild Bratberg, Vidar Benjaminsen, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Stine Hjermstad Kirkevik.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg