Kinas plassering på kartet

/Store norske leksikon.
Pagode

Landskap med rismarker ved Chang Jiang i provinsen Hunan. Sentralt i bildet står en pagode. Pagoder er ofte bygd i tilknytning til buddhistiske templer og klostre, men har også en uavhengig betydning i kinesisk geomantisk teori som lykkebringende elementer i landskapet.

Pagode
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sinologi er en samlebetegnelse for ikke-kineseres studier av kinesisk sivilisasjon, især innen humanistiske fag. I Vesten ble interessen for Kina vakt gjennom den italienske oppdageren og handelsfarende Marco Polo (1254–1324), og senere på slutten av 1600-tallet gjennom misjonærers, spesielt jesuittenes, beretninger.

Faktaboks

Uttale
sinologˈi

Den vitenskapelige sinologi kan i Vesten sies å begynne tidlig på 1800-tallet. I 1815 ble det opprettet en lærerstilling i kinesisk ved Collège de France; senere utviklet det seg studier i sinologi ved universitetene i blant annet Leiden, Oxford og Leipzig. I Skandinavia har studier i sinologi især konsentrert seg om filologi. I Norge ble sinologi universitetsfag i 1966.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg