kroppskrenkelse

Artikkelstart

Kroppskrenkelse er å øve vold mot en annen person eller på annen måte fornærme hen fysisk. Strafferammen etter straffeloven §§ 271-272 er bøter eller fengsel inntil ett år, men hvis handlingen regnes som grov kan straffen skjerpes opp til seks års fengsel. En normal straffutmåling for kroppskrenkelse ligger mellom 30 og 120 dagers fengsel.

Faktaboks

Også kjent som

legemsfornærmelse

Kroppskrenkelse kan gjøres straffri dersom den man utøver kroppskrenkelsen mot, gjengjelder med en kroppskrenkelse eller kroppsskade tilbake (retorsjon). Man kan også bli fritatt straff dersom kroppskrenkelsen man begikk var en gjengjeldelse av den andre personens forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller kraftige verbale provokasjon. (provokasjon).

Ved vurderingen av om en kroppskrenkelse er grov, skal det både legges vekt på om den har medført sterk smerte, skade eller død, men også om den er begått av flere i fellesskap, er uten foranledning, har skjedd ved et særlig farlig redskap, har karakter av mishandling, er begått mot en forsvarsløs person eller er et element i hatkriminalitet.

I den tidligere straffeloven av 1902 ble begrepet legemsfornærmelse brukt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg