Seksuell omgang er et juridisk begrep for visse alvorlige seksuallovbrudd.

Faktaboks

Også kjent som

utuktig omgang

Straffeloven skiller mellom tre hovedkategorier av seksuelle overgrep: «seksuell omgang», «seksuell handling» og «seksuelt krenkende adferd». Hvilken av disse betegnelsene et overgrep gis, er avgjørende for hvilke straffebestemmelser (eventuelt hvilket straffalternativ i en bestemmelse) som kommer til anvendelse.

Lovens begrep «seksuell omgang» omfatter samleie, men også samleieliknende forhold, som for eksempel enhver form for inntrenging i kroppens hulrom av gjenstander eller kroppsdeler. Det er ikke et vilkår for at det rammes av seksuallovbrudd at handlingen har seksuell motivasjon. Masturbasjon av en annen omfattes av begrepet dersom den har en viss intensitet. Det avgrenses nedad mot beføling, som går under seksuell handling.

Straff

Seksuell omgang ved misbruk av avhengighetsforhold eller mot innsatte under ens oppsyn, straffes med inntil seks års fengsel. Voldtekt straffes normalt inntil 15 år, mens seksuell omgang med barn under 14 år karakteriseres som voldtekt, og kan i gitte tilfeller straffes inntil straffelovens strengeste straff med 21 års fengsel.

Utuktig omgang

Inntil 2003 ble seksuell omgang kalt for «utuktig omgang», uten at endringen av begrep er ment å ha noen betydning for det straffbare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg