såmaskin

Såmaskin. En kombisåmaskin (maskin som sår og gjødsler samtidig) for direkte såing. Ved direkte såing behøver ikke jordet pløyes på forhånd, det kan såes rett i halmstubben.

Av /Store norske leksikon ※.

Moderne kombimaskin i arbeid

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Såmaskin, maskin til å fordele såkorn eller såfrø utover jorden eller bringe det ned i jorden.

Radsåmaskiner

Radsåmaskiner legger kornet (frøet) i rader og molder det ned. Betegnelsen brukes som regel om kornsåmaskiner, i motsetning til rotvekst- og grønnsaksåmaskiner, som også er radsåmaskiner etter definisjonen.

Radsåmaskiner har for hver rad en labb som trekker opp en fure med ønsket og regulerbar dybde. Frøet strøs jevnt i furen og dekkes ved at jorden raser sammen over det. Radavstanden er for kornsåmaskiner 12–15 cm.

Rotvekstsåmaskiner har ofte to labber med avstand crika 60 cm. Kornsåmaskiner har oftest et såhus med utmater for hver labb, men felles såkasse (kornbeholder). Rotvekstsåmaskiner har en frøbeholder for hver labb.

Kombisåmaskiner

Kombisåmaskiner er kornsåmaskiner med utstyr for samtidig radgjødsling, det vil si nedmolding av gjødsel. Ettfrøsåmaskiner er spesialmaskiner for rotvekster og grønnsaker. De legger ett og ett frø med jevnt mellomrom i raden.

Frøene må her være størrelsessortert; gulrotfrø (og andre frø som er avlange og ikke runde) må som regel være pillert.

Også rotvekst- og grønnsaksåmaskiner kan ha utstyr for samtidig spredning av mineralgjødsel eller plantevernmiddel.

Bredsåmaskiner

I bredsåmaskiner mates frøet ut gjennom huller i bunnen av såkassen. Frøet må nedmoldes med harv. Bredsåmaskiner brukes i Norge bare i form av gressfrøapparat på kornsåmaskiner ved gjenlegg til eng.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg