Såmaskin. En kombisåmaskin (maskin som sår og gjødsler samtidig) for direkte såing. Ved direkte såing behøver ikke jordet pløyes på forhånd, det kan såes rett i halmstubben.

Såmaskin av KF/Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Moderne kombimaskin i arbeid

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Såmaskin, maskin til å fordele såkorn eller såfrø utover jorden eller bringe det ned i jorden (se såing).

Radsåmaskiner legger kornet (frøet) i rader og molder det ned. Betegnelsen brukes som regel om kornsåmaskiner, i motsetning til rotvekst- og grønnsaksåmaskiner, som også er radsåmaskiner etter definisjonen. Radsåmaskiner har for hver rad en labb som trekker opp en fure med ønsket og regulerbar dybde. Frøet strøs jevnt i furen og dekkes ved at jorden raser sammen over det. Radavstanden er for kornsåmaskiner 12–15 cm. Rotvekstsåmaskiner har ofte to labber med avstand ca. 60 cm. Kornsåmaskiner har oftest et såhus med utmater for hver labb, men felles såkasse (kornbeholder). Rotvekstsåmaskiner har en frøbeholder for hver labb.

Kombisåmaskiner er kornsåmaskiner med utstyr for samtidig radgjødsling, det vil si nedmolding av gjødsel. Ettfrøsåmaskiner er spesialmaskiner for rotvekster og grønnsaker. De legger ett og ett frø med jevnt mellomrom i raden. Frøene må her være størrelsessortert; gulrotfrø (og andre frø som er avlange og ikke runde) må som regel være pillert. Også rotvekst- og grønnsaksåmaskiner kan ha utstyr for samtidig spredning av mineralgjødsel eller plantevernmiddel.

I bredsåmaskiner mates frøet ut gjennom huller i bunnen av såkassen. Frøet må nedmoldes med harv. Bredsåmaskiner brukes hos oss bare i form av gressfrøapparat på kornsåmaskiner ved gjenlegg til eng.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.