forkultur

Tomater, paprika og chili er eksempler på planter som ofte forkultiveres før de plantes ut i norske hager og drivhus, fordi de trenger en lang periode med varm temperatur for å få moden frukt. Planten på bildet er en forkultivert tomatplante uten frukt.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Forkultur i jordbruk og hagebruk har tre vanlige betydninger:

1. Å dyrke bestemte planter for å forberede jorden for kravstore plantearter eller for hageanlegg i neste vekstsesong. Se også forgrøde, omløp.

2. Planter som trenger lengre veksttid eller bedre vekstvilkår enn klimaet på friland gir, får en forkultur før de plantes ut. Det vil si at de sås innendørs, eller de «tiltrekkes» i plasthus eller veksthus før de plantes ut.

3. Om to plantearter («kulturer») dyrkes etter hverandre i samme vekstsesong, kalles den første forkultur, for eksempel tidlig salat før sen blomkål.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg