Myredderkopp

Myredderkopp er en av de tre rovdyredderkoppartene som finnes i Norge. Foto fra Fjeld Skov.

Rovedderkopper er en familie av edderkopper som finnes over det meste av verden, unntatt svært kalde og svært tørre områder. Det er beskrevet 508 arter, tre av dem er påvist i Norge. I sørlige deler av landet er de vanlige, mens de opptrer mer spredt nord for Trøndelag.

Faktaboks

Også kjent som

Pisauridae Simon, 1890

Beskrivelse

Rovedderkoppene er noen av de største edderkoppene vi har her til lands. Beina er lange og kraftige. Øyestillingen er svært karakteristisk. Foran har de en rekke av fire øyne av omtrent samme størrelse. Noe lengre bak følger en ny rekke med to noe større øyne nær midten av hodet. Bakerst ligger to mindre øyne på hver side av hodet. Den vanligste arten, myredderkopp, kjennes på en gul stripe på hver side av kroppen.

Jakt

Rovedderkoppene er aktive jegere som ikke spinner fangstnett. Deres gode syn er til god hjelp når de jakter smådyr i vegetasjonen eller på vannoverflaten.

Reproduksjon

Hannen blir ofte spist av hunnen etter paringen. Som en forsvarsmekanisme kan hannen bringe hunnen et byttedyr i gave slik at hun heller konsumerer dette og ikke partneren. Hunnen bærer en ganske stor eggsekk under kroppen. Denne holdes på plass av kjevene og palpene. Like før eggene klekkes spinner hunen et bol av silke festet til lav vegetasjon. I dette bolet plasserer hun eggene. Deretter holder hun vakt mot eventuelle farer fra en posisjon like utenfor bolet.

De tre norske artene

Artene av rovedderkopper som finnes i Norge er myredderkopp, dammyredderkopp og lyngrovedderkopp.

Myredderkopp, Dolomedes fimbriatus, er vanlig i Sør-Norge, pluss noen få funn i Nordland og Finnmark. Den er aktiv fra begynnelsen av mai til utgangen av september.

Dammyredderkopp, Dolomedes plantarius, er i Norge bare funnet i Aremark og Marker i Østfold. Aktivitetsperioden er fra slutten av mai til midten av september.

Lyngrovedderkopp, Pisaura mirabilis, er relativt vanlig i Sør-Norge nord til Oppdal og Kristiansund. Den er aktiv fra slutten av mai til slutten av september og holder helst til i lyngvegetasjon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg