rial

Iransk 10 000 rialseddel utgitt i 2010, prydet med portrett av ayatollah Khomeini.
Reuters.

Artikkelstart

Rial er en myntenhet som brukes i Iran, Jemen og Oman.

Faktaboks

Uttale
riˈal
Også kjent som

rijal, IRR, YER, OMR

Iran

Iransk rial har valutakode IRR. Offisielt er rial inndelt i 100 dinarer, men på grunn av høy inflasjon er mynter og sedler i dinarer ikke lenger i praktisk bruk. Symbolet for iransk rial er ﷼.

I dagligtale brukes også den eldre persiske mynten toman i betydningen 1 toman = 10 rial, men toman har ikke vært offisiell myntenhet siden 1932.

Jemen

Jemensk rial har valutakode YER, og er inndelt i 100 fils. Symbolet som brukes er ﷼.

Oman

Omansk rial har valutakode OMR, og er inndelt i 1000 baiza. Symbolet for omansk rial er ﷼, men forkortelsen RO blir også brukt. Omansk rial erstattet saudi-arabisk riyal i 1973.

Tidligere ble myntenheten rial også brukt i Marokko og Tunisia.

I Saudi-Arabia og Qatar heter myntenheten riyal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Bokmålsordboka skiller ikke på «rial» og «rijal»/«riyal». Vet ikke om dere følger den? (Wordfeud godkjenner i hvert fall ikke «rial», kun «rijal».)

svarte Knut Hofstad

Det er sprikende praksis på om det skal hete rial eller rijal. NAOB (Norsk akademisk ordbok) har ført opp bare rial, Tanums ordbok har både og rijal og rial (med henvisning til rijal). På engelsk blir rial brukt (men riyal om saudiarabisk valuta, men skrivemåten rijal er ikke bruk). Bokmålsordboka har ført opp rijal for både Iran og arabiske land, men skiller ikke mellom rial/rijal og riyal. Redaksjonen i SNL må ta stilling til dette.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg