Rettspsykologi er et fagområde som ligger i skjæringspunktet mellom psykologi og rettsvitenskap. Rettspsykologien er en del av anvendt psykologi.

Rettspsykologi dreier seg om møtet mellom psykologisk fagkunnskap og rettsvesenet. Blant annet er rettspsykologene opptatt av hvilke utfordringer psykologiske feilkilder skaper i rettsanvendelsen. Dette gjelder blant annet hva vitner husker og hvordan de tenker. Rettspsykologene arbeider også med vurdering av troverdighet og hvordan barn og voksne bør avhøres som vitner. Hukommelse er et viktig tema for rettspsykologien.

Rettspsykologene samhandler med blant annet dommere og advokater. En viktig side ved rettspsykologien er det å vitne i retten. Rettspsykologer er ofte sakkyndige vitner, og må da kunne omformulere psykologiske funn til et juridisk språk i rettslokalet slik at informasjonen blir forståelig for dommere og advokater.

En av de mest interessante vurderinger for en rettspsykolog er å foreta en rettspsykiatrisk undersøkelse for å avdekke om noen er strafferettslig tilregnelig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg