reindriftsavtalen

Artikkelstart

Reindriftsavtalen er en næringsavtale mellom den norske staten og reindriften.

Den er basert på en ordning for næringsstøtte som ble etablert i 1976 som en del av politikken for å likestille reindriften med jordbruket.

Reindriftsavtalen består av en hovedavtale og en korttidsavtale som fremforhandles årlig. Gjeldende hovedavtale for reindriftsnæringen ble inngått i 1993. Forhandlingspartene er Norske Reindriftssamers Landsforbund og Staten ved Landbruks- og matdepartementet.

Avtalen omfatter ulike ordninger med direkte støtte til reindriftsutøvere og reinbeitedistrikter, tilskudd til investeringer i tiltak som gjerder, slakteanlegg, gjeterhytter med mer. Avtalen omhandler også ordninger med støtte til utviklingstiltak, forskning og formål av generell betydning for reindrift og samisk kultur. Med bakgrunn i de aktuelle utfordringene i reindriftsnæringen er de ulike virkemidlene gjenstand for en fortløpende vurdering.

Reindriftsavtalen, og derigjennom de økonomiske virkemidlene, er sammen med reindriftsloven de viktigste redskapene for å følge opp målene og retningslinjene i reindriftspolitikken.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer om reindriftsavtalen

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg