randfarger

Randfarger, fargefenomen, fremstår som flytende fargeoverganger langs randen (kanten) av objekter som betraktes eller avbildes gjennom lysbrytende medier. Randfargene øker i styrke med billedgrensens lys-mørke-kontrast, og skyldes lysets fargespredning (dispersjon) i mediet. Når det gjennomfallende lyset blir brutt to ganger i samme retning, blir fargespredningen forsterket. Eksempler på dette er fargeglitter i direkte belyste rimkrystaller, duggdråper, prismelysekroner og slepen diamant. Også regnbuen er et resultat av slik forsterket fargespredning.

Medier med sterk fargespredning er f.eks. diamant og flintglass. Vann og kronglass har svakere fargespredning, men gjenstander og skyggemønstre på bunnen av grunt vann viser likevel tydelige randfarger, særlig når vi ser skrått ned gjennom vannflaten. Luft har liten fargespredning, men over lange avstander kan den gjøre seg merkbart gjeldende; et eksempel er et kortvarig grønt blink som kan opptre i det øyeblikk solen viser seg i horisonten.

Randfarger og halvskygger

Randfarger har visse fellestrekk med halvskygger som oppstår pga. vinkelspredningen av lys fra utstrakte lyskilder (se skygge).

Når lys passerer et gjennomsiktig medium, som et glassprisme, brytes lyset, og brytningsindeksen er økende med fallende bølgelengde (dispersjon). Dette gir ikke-parallelt lys, men det spredte lyset består nå av lys med forskjellig bølgelengde. Når så dette lyset skaper halvskygger, representerer overgangen fra mørke til lys økende områder av lysets bølgelengdespektrum, og disse halvskyggene danner derfor fargede overganger – fra ensfarget (monokromatisk) til hvitt lys. Disse fargede halvskyggene kalles randfarger.

Overgangen fra mørke til lys i de to motstående fargeovergangene bygges opp fra hver sin ende i lysets bølgelengdespektrum, dvs. fra fiolett og rødt. Også her vil de motstående randfargene flyte sammen i en viss avstand, men nå slik at det finner sted en gjensidig addisjon av lysets bølgelengdeområder. Dette ytrer seg derfor som en fargeblanding.

Randfarger og avbildningsoptikk

I geometrisk avbildningsoptikk gjelder randfargene som avbildningsfeil, som søkes eliminert mest mulig, se aberrasjon og akromatisk linsesystem.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg