akromatisk linsesystem

Øverst strålegangen for langbølget lys (rødt) og kortbølget lys (blått) gjennom en konveks linse av kronglass og en konkav linse av flintglass. Nederst strålegangen gjennom en sammensatt, akromatisk linse.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Akromatisk linsesystem er et linsesystem som er korrigert for kromatisk aberrasjon. To, eventuelt tre, bestemte bølgelengdeområder av lyset brytes da like sterkt, slik at fargespredningen delvis oppheves.

I kikkerter og mikroskoper er objektivet gjerne akromatisert for bølgelengdene 490 og 660 nm (visuell akromasi). Disse bølgelengdene representerer to fargetoner (blågrønt og rødt) som for øyet er komplementære og derfor adderes til «hvitt» lys. For fotografiske formål blir objektivet gjerne akromatisert for bølgelengdene 410 og 590 nm (fotografisk akromasi), som er tilpasset filmens spektrale lysfølsomhetskurve.

Den første vellykkede akromatiske linsen ble laget av den engelske optikeren John Dollond i 1758. Han kombinerte en samlelinse av kronglass, med en svakere spredelinse av flintglass, som har større fargespredning enn kronglass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg