pygméspissmus

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Pygméspissmus er en art i spissmusfamilien. Den er et av verdens minste pattedyr, kanskje bare slått av ei flaggermus. Den er vanlig i det sørlige Europa.

Faktaboks

også kjent som:
Suncus etruscus

Beskrivelse

Pygméspissmusa er så liten at den får plass på en fingertupp. Den veier rundt 2 gram, kroppslengden er 35-50 millimeter og halelengden 25-30 millimeter. Pelsfargen på ryggen varierer fra gråbrun til mørkebrun. Buken er lysere grå. Et spesielt kjennetegn er de korte bakbeina.

Levevis

Den lever gjerne i kratt, på eng og i skog, hvor den ofte skjuler seg under steiner og trestammer. Den finnes også på kulturmark av ulike typer, både i olivenlunder, vinmarker og hager. Således kan den også leve i landsbyer. Den unngår sanddyner, tett skog og intensivt drevet jordbruksland. I Europa er den funnet fra kysten og opp til 1 000 meter over havet. Den foretrekker temmelig varme habitater, hvor julitemperaturen er minst 20 °C. Pygméspissmusa er hyperaktiv når den leter etter mat, men kan gå i kortvarig dvale med nedsatte kroppsfunksjoner. Den spiser insekter og smådyr og kan overmanne dyr som er like store som den selv.

Utbredelse

Pygméspissmusa er utbredt i det sørlige Europa, nordlige Afrika og videre østover til Tajikistan. Den er også funnet i Himalaya og det sørvestre Kina, og videre sørøstover til Thailand. Sør for Middelhavet lever den fra Marokko til Arabia. I Europa er den utbredt langs Middelhavet fra Portugal i vest til Hellas i øst. Den lever ofte i tilknytning til mennesker, noe som ganske sikkert har bidratt til å spre arten til nye land.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Mitchell-Jones, A.J., Amori, G., Bogdanowicz, W., Kystufek, B., Reijnders, P.J.H., Spitzenberger, F., Stubbe, M., Thissen, J.B.M., Vohrálik, V. & Zima, J. 1999. The atlas of european mammals. Poyser Natural History, Academic Press, London.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg