Proteinkorn er små, faste korn som ofte finnes i spesielle celler i frøhviten.

Faktaboks

Uttale
proteˈinkorn
Også kjent som
aleuronkorn

I fettrike frø, for eksempel hos lakséroljeplante, kan de bli særlig store. Hos kornartene er et eller noen få cellelag like under frøskallet fylt med proteinkorn og kalles gjerne aleuronlaget. Ved formalingen går dette sammen med skallet over i klien.

Proteinkorn består for en vesentlig del av proteiner. Hos en del proteinkorn utkrystalliseres proteinene i en egen krystall, og ved siden av denne finnes da ofte et rundt legeme, globoid, hvis viktigste bestanddel er fytin, et kalsium-magnesiumsalt av en organisk syre. Proteinene i proteinkorn fungerer som opplagsnæring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg