prærieantiloper

Gaffelbukk. Antilocapra americana. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Antilocapra americana, også kalt gaffelbukk, gaffelantilope og pronghorn er den eneste nålevende arten i familien prærieantiloper.

Vekt 30–60 kg, kroppslengde 100–150 cm, skulderhøyde 80–105 cm. Den har hule, opprette horn som er sammentrykt, litt bakoverrettet i spissen og gaffelformet med en kort fremre og en lengre bakre gren. De felles regelmessig som hos hjortene. Fenomenet er enestående blant hovdyr med hule horn. Særegent er også grenete horn; det eneste oksedyr som har det. Eiendommelig er det også at gaffelantilopen mangler bitær og tåregruver. Den er omtrent så stor som en dåhjort og er rødbrun på ryggen med hvite sider og hvit buk. Den har også et stort hvitt halespeil, hvor hårene kan reises slik at speilet forstørres. Tjener som varselsignal til andre gaffelbukker ved fare. Gaffelbukken er meget rask; en maksimalhastighet på 86 km/t, og er observert i å holde en gjennomsnittshastighet på 70 km/t over flere kilometer.

Gaffelbukken forekommer i lavlandet og præriene i Nord-Amerika fra 53° n.br. til Mexico, mellom Missouri og Rocky Mountains; introdusert til Lanai (Hawaii). Var tidligere meget tallrik, men hard jakt førte nesten til utryddelse. I dag er bestanden levedyktig i store deler av utbredelsesområdet; det drives også begrenset jakt på gaffelbukk. To underarter i Mexico og sørlige USA regnes som utrydningstruet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg