Gaffelbukk (foto, helfigur)

Gaffelbukk. Antilocapra americana. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
utbredelse av prærieantiloper
Utbredelse av prærieantiloper (Antilocapra americana). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av prærieantiloper

Prærieantiloper er den eneste nålevende arten i familien prærieantiloper.

Faktaboks

Også kjent som
gaffelbukk, gaffelantilope, pronghorn
Vitenskapelig navn
Antilocapra americana
Beskrevet av
(Ord, 1815)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Vekten er 30–60 kilo, kroppslengden er 100–150 centimeter og skulderhøyden er 80–105 centimeter. Den har hule, opprette horn som er sammentrykt, litt bakoverrettet i spissen og gaffelformet med en kort fremre og en lengre bakre gren. De felles regelmessig som hos hjortene. Fenomenet er enestående blant hovdyr med hule horn. Særegent er også grenete horn, og prærieantiloper er det eneste oksedyret som har det. Eiendommelig er det også at gaffelantilopen mangler bitær og tåregruver.

Den er omtrent så stor som en dåhjort og er rødbrun på ryggen, med hvite sider og hvit buk. Den har også et stort hvitt halespeil, hvor hårene kan reises slik at speilet forstørres. Dette tjener som varselsignal til andre gaffelbukker ved fare. Gaffelbukken er meget rask, med en maksimalhastighet på 86 km/t, og den er observert i å holde en gjennomsnittshastighet på 70 km/t over flere kilometer.

Gaffelbukken forekommer i lavlandet og præriene i Nord-Amerika fra 53° nordlig breddegrad til Mexico, mellom Missouri og Rocky Mountains. Den er blitt introdusert til Lanai i Hawaii.

Tidligere var den meget tallrik, men hard jakt førte nesten til utryddelse. I dag er bestanden levedyktig i store deler av utbredelsesområdet, og det drives også begrenset jakt på gaffelbukk. To underarter i Mexico og det sørlige USA regnes som utrydningstruet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

prærieantiloper
Antilocapra americana
GBIF-ID
2440902

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg