Plisséskjørt
Plisséskjørt
Av .

Plissé er tekstiler i ull eller syntetiske materialer som har smale, pressede folder.

Faktaboks

Plissé var i utgangspunktet en etterbehandlingsmetode for vevde stoffer i ull som gir smale, parallelle folder. Ordet brukes også om resultatet av denne prosessen, selve stoffet.

Historie

Plissering egner seg for ull, fordi det bare er ull av naturfibrene som er i stand til å danne nye bindinger som permanent gir stoffet et nytt utseende. Etter at de syntetiske stoffene ble funnet opp, har plisserte og foldete stoffer også blitt produsert i disse. De syntetiske stoffene smeltes og presses til former som imiterer forming av ull. Dette gjelder ullstoffer formet gjennom plissé, folder, pressing og skreddersøm.

Plisserte stoffer var svært populære i vikingtid og middelalder i Norge. I en del folkedrakter er plisserte stoffer brukt og bevart, for eksempel i Setesdalsstakken. Det plisseres derfor ull i Norge i dag også, blant annet ved Sjølingstad Uldvarefabrik.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.
  • Klepp og Tobiasson (2013): Ren Ull. Oslo

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg