plansje

Plansje over tre sammenhengende sider hvorav én kan foldes ut. Plansjen er hentet fra papirutgaven av Store norske leksikon (2005) og viser det menneskelige blodomløpet.

Blodomløpet av . SNL papirutgave
Plansje som viser et utvalg ytterdører fra bergstaden Røros. Grafolio Ole Tolstad.
av . Gjengitt med tillatelse
Abraham vil ofre Isak. Veggplansje til bruk i skolens kristendomsundervisning, tegnet av W.G. Simmons og utgitt av Parmanns Læremiddelanstalt, Kristiania. Selv om den bare har ett bilde betegnes den likevel som en plansje.
av . Falt i det fri (Public domain)
Plansje fra mappen «Gesellschaft und Wirtschaft» utgitt 1931 av Bibliographisches Institut AG, Leipzig. Den viser befolkningsutviklingen i Det britiske imperiet i tidsrommet 1783–1930.
av . Falt i det fri (Public domain)
Denne plansjen er laget av Charles Joseph Minard (1781–1870), en pioner på området informasjonsgrafikk, og framstiller Napoleons katastrofale russlandsfelttog i 1812. Den viser ruten som ble tilbakelagt, avstandene, temperaturene underveis og hvordan mannskapsstyrken skrumper inn. Temperaturen er angitt i reamur-grader og må ganges med 1,25 for å gi temperaturen i celsius-grader. Den kjente amerikanske grafikkdesigneren Edward Tufte har betegnet denne plansjen som den trolig beste informasjonsgrafiske framstillingen gjennom alle tider.
av . Falt i det fri (Public domain)
Adolphe Philippe Millot (1857–1921) fransk maler og litograf, laget et stort antall plansjer av naturvitenskapelig art – som denne over insekter.
av . Falt i det fri (Public domain)

En plansje er en sammenstilling av flere enkeltelementer (fotografier, tegninger eller tekst) arrangert på en instruktiv måte og gjengitt på ett blad (ark). Plansjer kan være klebet inn i bøker, og er da gjerne arrangert slik at de kan foldes ut. Hensikten vil være å illustrere og gjøre ting som er omtalt i teksten mer forståelig. Innklebete plansjer er ofte trykt i farger, sjøl om boka ellers er trykt i svart. Det henger sammen med at fargetrykk tidligere var dyrt og at det krevde papir med en annen overflate enn det som ble benyttet i boka ellers. Dette er lite relevant i dag.

Faktaboks

Uttale

plˈangsje

Etymologi

fransk planche 'planke, plate', fra latin planca 'planke, brett'; jevnfør planke

Plansjer kan også henges på veggen som veggplansjer, noe som tidligere var vanlig for undervisningsplansjer i skolen.

På noen språk benyttes termen plansje (engelsk og fransk: planche) også om klisjéer og trykkplater for ulike trykkmetoder. På tysk kalles plansje helst «Bildtafel» – bildetavle.

I økende grad visualiseres plansjer nå ved hjelp av dataskjermer eller projektorer (videokanoner). Samtidig kan plansjene gis nye funksjoner, så som interaktivitet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg