plansje

Plansje over tre sammenhengende sider hvorav én kan foldes ut. Plansjen er hentet fra papirutgaven av Store norske leksikon (2005) og viser det menneskelige blodomløpet.

Blodomløpet
Av .
Lisens: SNL papirutgave

En plansje er en sammenstilling av flere enkeltelementer (fotografier, tegninger eller tekst) arrangert på en instruktiv måte og gjengitt på ett blad (ark). Plansjer kan være klebet inn i bøker, og er da gjerne arrangert slik at de kan foldes ut. Hensikten vil være å illustrere og gjøre ting som er omtalt i teksten mer forståelig. Innklebete plansjer er ofte trykt i farger, sjøl om boka ellers er trykt i svart. Det henger sammen med at fargetrykk tidligere var dyrt og at det krevde papir med en annen overflate enn det som ble benyttet i boka ellers. Dette er lite relevant i dag.

Faktaboks

uttale:

plˈangsje

etymologi:

fransk planche 'planke, plate', fra latin planca 'planke, brett'; jevnfør planke

Plansjer kan også henges på veggen som veggplansjer, noe som tidligere var vanlig for undervisningsplansjer i skolen.

På noen språk benyttes termen plansje (engelsk og fransk: planche) også om klisjéer og trykkplater for ulike trykkmetoder. På tysk kalles plansje helst «Bildtafel» – bildetavle.

I økende grad visualiseres plansjer nå ved hjelp av dataskjermer eller projektorer (videokanoner). Samtidig kan plansjene gis nye funksjoner, så som interaktivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg