Piskeorm, en art av rundormer i ordenen trikiner (Trichinellida). Den er beslektet med arten trikin, og er en ganske vanlig snylter i menneskets tarmer, særlig i varmere land.

Den forreste delen av dyret er trukket ut til en lang tråd, som bores inn i tarmslimhinnen i menneskets tykktarm og blindtarm. Der lever den av blod. Ormen er ca. 4–5 cm lang og ansees oftest som uskadelig. Den kan produsere flere tusen egg per dag. Eggene kommer ut med avføringen. De kan ligge i jorda i flere år og likevel føre til infeksjoner. Eggene får man i seg med grønnsaker og frukt og urenslighet. Den voksne piskeormen utvikles i tarmen. Hos denne arten er det ingen vandring rundt i kroppen, slik som hos menneskets spolorm.

Arten, som også finnes her i landet, er utbredt over hele verden. Mindre infeksjoner er ofte ikke farlige. Under tropiske himmelstrøk har piskeorm meget stor utbredelse, og en av de vanligste tarmparasitter hos mennesker. Store infeskjoner er dødelige. De fører bl.a. til diaré og anemi. Man regner med at flere hundre millioner mennesker er infisert og at nær 100 000 dør hvert år av denne infeksjonen.

  • Hågvar, E. B. 2010. Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Pechenik, J. A. 2010. Biology of the invertebrates. 6th Edition. 606 sider. McGraw-Hill, International Edition.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.