En pilar en en søyle av enkel form, som i moderne stål- og jernbetongkonstruksjoner, eller som i eldre arkitektur; søyler av særlig bastant, grov karakter, eventuelt utformet som en sammenbunting av flere søyler, som i gotisk arkitektur.

Faktaboks

Uttale
pilˈar
Etymologi
av latin: pila = stolpe eller sennorrønt: pilarr
Også kjent som

pillar eller pille

Pilar (eller pillar) er et samlebegrep for både vertikale bærende og støttende bygningsledd. De er ofte store, av og til sirkulære (rundpillar), men oftest med rektangulært eller sentralsymmetrisk tverrsnitt, for eksempel kvadrat, åttekant eller sammensatt av forskjellige former.

Opprinnelig betød begrepet en murt støtte hvis grunnflate var omtrent lik i alle retninger. Den kan noen ganger ha kapitél og basis. En pilar midt i en åpning kalles også trumeau; egne typer er antepilar og veggpilar; mens en strebepilar har avstrebningsfunksjon (er sideveis støttende). Begrepet pilar brukes også om del av vegg mellom to åpninger, særlig dersom veggpartiet er beskjedent i forhold til størrelsen på åpningene.

Pilar kan også brukes som betegnelse på større støtter av armert betong, også kalt pilotis.

En annen betydning av ordet pilar er et søylelignende fundament. Det er et dypfundament for pæler eller søyler, vanligvis med større diameter enn disse, og ført ned under liten massefortrengning, utstøpt i bakken og bærende mot et fast lag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg