Cytoplasmamembranenes gjennomtrengelighet for de enkelte stoffene. Permeabiliteten er av fundamental betydning for opptak og transport av stoffer i celler eller mellom celler. Vannmolekyler slipper uhindret gjennom membranene, likeledes går fettløselige stoffer nokså lett gjennom. Derimot passerer uorganiske ioner, sukker, aminosyrer m.m. vanskelig gjennom ved ren diffusjon. Man sier derfor at membranene er differensielt permeable (semipermeable, halvgjennomtrengelige). Ioner og andre løste stoffer kan derimot passere membraner ved at cellen forbruker energi og at stoffene derved pumpes (aktivt opptak og transport) til en høyere konsentrasjon enn utenfor cellen. Gjennomgående proteiner i membranene fungerer delvis som ionekanaler, som i åpen tilstand tillater høy transporthastighet av ioner gjennom membranen. Slike kanaler er ofte spesifikke for bestemte ioner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.