Permeabilitet er et uttrykk for cellemembranens gjennomtrengelighet for ulike stoffer. Permeabiliteten er av fundamental betydning for opptak og transport av stoffer i celler eller mellom celler. Vannmolekyler slipper uhindret gjennom membranene. På samme måte går fettløselige stoffer nokså lett gjennom. Derimot passerer ladde partikler, som for eksempel uorganiske ioner, sukker og aminosyrer, vanskelig gjennom ved ren diffusjon. Man sier derfor at membranene er differensielt permeable, også kalt semipermeable eller halvgjennomtrengelige.

Faktaboks

Uttale
pˈermeabilitˈet
Etymologi

av latin permeare, ‘trenge igjennom’

Ioner og andre løste stoffer kan derimot passere membraner ved at cellen forbruker energi og at stoffene derved pumpes mot en høyere konsentrasjon enn utenfor cellen. Gjennomgående proteiner i membranene (transmembrane proteiner) fungerer delvis som ionekanaler, som i åpen tilstand tillater høy transporthastighet av ioner gjennom membranen. Slike kanaler er ofte spesifikke for bestemte ioner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg