Sabella pavonina
Arten Sabella pavonina.
Myxicola sp.
En påfuglmark av slekten Myxicola. Denne er fra Nord-Amerika, men påfuglmarker fra denne slekten forekommer også langs norskekysten.

Påfuglmark er en familie av flerbørstemark som hører med blant de grupper som er fastsittende og bygger rør. Rørene sitter enten nedgravd i havbunnen, eller sitter fast til et hardt underlag. Påfulgmarkene har en stor og vid tentakkekrone den fanger mat i vannet med. Tentakkelkronen er ofte fargerik, og påfuglmarkene har blitt omtalt som noen av de vakreste virvelløse dyr.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Sabellidae

Bygning

Artene kjennes igjen på en krans av fjærformete tentakler i forenden av dyret. Tentakkelkronen kan bli opptil 10 cm i diameter hos noen arter.

Levevis

Påfuglmark er alle marine, og mange lever på forholdsvis grunt vann. De danner sylindriske rør av bunnmateriale og fragmenter av skjell. Røret festes til stein eller skall av muslinger og peker ofte rett oppover. Med tentaklene fanger påfuglmark plankton og organisk materiale, som føres inn til munnen.

Utbredelse og variasjon

Det finnes mange arter av påfuglmark i norske farvann. Sabella pavonina er en stor art med fargerike tentakler og har et leirrør som kan bli opptil 50 cm langt. Rørene kan sees ved lavvann når hele dyret har trukket seg inn. Arter i slekten Myxicola danner et geléaktig rør fra slim som de skiller ut. Hos disse kan kroppen bli 20 cm lang, og bestå av 150 segmenter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

påfuglmark
Sabellidae
GBIF-ID
7084

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg