Foto av en klase med o-skjell som lever på bunnen mellom tang og andre bunnlevende fastsittende organismer.
Av /Plymouth University/Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 4.0

O-skjell, en art muslinger som hører til blåskjellfamilien. De ligner blåskjell, men blir større. De lever langs hele kysten hvor de danner tette bestander, ofte på steingrunn. O-skjell lever av planteplankton. O-skjell er velsmakende og kan sankes til mat når blåskjellvarselet sier det er trygt og når vannkvaliteten er god, men de må tilberedes og man bør ikke spise nyrene.

Faktaboks

Uttale
ˈo-skjell
Også kjent som
agnskjell
Vitenskapelig navn
Modiolus modiolus
Beskrevet av
(L., 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Modiolus modiolus

Modiolus modiolus, o-skjell. Foto fra: Lendrup S Løgstør

O-skjell ligner blåskjell, men blir større, vanligvis 12–15 centimeter. Enkelte kan bli opptil 20 centimeter. O-skjell har dessuten skallnavlen forskjøvet noe oppover og bakover mot ryggsiden sammenlignet med blåskjell; dette gjør at den spisse enden av skallene virker tospisset. Voksne individer er brune av farge.

Utbredelse

Ifølge Artsdatabanken har o-skjell stor utbredelse langs hele kysten og i fjordene. De ligger noe dypere enn blåskjell fordi de ikke tåler tørrlegging ved fjære sjø.

Levevis

Skjellene kan danne tette bestander, ofte på steinbunn. De lever av planteplankton som de filtrerer fra vannet. Selv kan de bli spist av sjøstjerner.

O-skjell kan bli meget gamle. Store skjell er ofte overvokst med hydroider, kalkrørsormer og rur.

Mat og helse

O-skjell er velsmakende, smaken ligner blåskjell. Skjellene har vært lite brukt som mat hos oss, men mer i andre land.

Når man sanker muslinger bør man alltid sjekke blåskjellvarselet for å vite om algesituasjonen i området gjør det utrygt å sanke skjell til mat. Man bør også vurdere om det kan være andre forhold som kan forurense skjellene, for eksempel kloakkutslipp eller avrenning fra jordbruket.

Mattilsynet anbefaler at man ikke spiser nyrene i o-skjell fordi de inneholder en del kadmium og bly. Nyrene er det eneste organet i o-skjell med sort farge.

Agn

Tidligere ble de mye brukt til agn, og ble kalt agnskjell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

o-skjell
Modiolus modiolus
Artsdatabanken-ID
108162
GBIF-ID
2285656

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg