Opus Caementicium
Opus caementicium vist med og uten forskaling
Opus Caementicium
Av .
Opus incertum
Opus incertum
Av .
Opus mixtum
Eksempel på opus mixtum fra Maxentius' sitkus (306-312 e.Kr.) nær Roma, ved Via Appia, med avvekslende skift av tegl og tuff. Hullene er stillashull, vertikal avstand ca. 1,5 m.
Opus mixtum
Av .
Opus reticulatum
Opus reticulatum
Av .
Opus spicatum
Eksempel på opus spicatum
Opus spicatum
Av .
Opus testaceum
Opus testaceum
Av .

Opus er et latinsk ord som betyr verk eller arbeide. Det er det første ordet i en rekke bygningsutrykk brukt i forbindelse med romersk arkitektur.

Typer

Opus alexandrinum

Opus alexandrinum (latin: alexandrinum = aleksandrinsk) er dekorativt utformet gulvbelegg, inkrustasjon, av fargede marmorsorter lagt i geometriske mønstre. Det er en form for opus musivum.

Opus antiquum

Opus antiquum (latin: antiquum = gammel) er en alternativ betegnelse på opus incertum.

Opus caementicium

Opus caementicium (latin: caementum = utilhugget stein til byggearbeider) er en form for betongvegg- og betonghvelvkonstruksjon i romersk arkitektur: Betong støpt i treforskaling som etterpå ble fjernet. Det er en form for opus concretum.

Opus concretum

Opus concretum (latin: concrescere = å gro sammen) er en generell betegnelse på romersk betong. Begrepet inkluderer opus caementicium, opus incertum, opus mixtum, opus reticulatum, opus spicatum og opus testaceum. Av disse var opus caementicium støpt i treforskaling som etterpå ble fjernet, de andre var støpt i skallmur (som støpemurverk).

Opus incertum

Opus incertum (latin: incertum = ubestemt, urolig) er en type tidlig betongveggkonstruksjon, med skallmur som permanent forskaling, av uregelmessige naturstein (oftest kalkstein). Den er brukt fra andre århundre fvt. Den er også kalt opus antiquum, og er en form for opus concretum. Konstruksjonen ble avløst av opus reticulatum.

Opus listatum

Opus listatum er et alternativt navn på opus mixtum.

Opus marmoratum

Opus marmoratum er en blanding av knust marmor og kalkmørtel, som ble brukt som puss og slipt til en marmoraktig overflate.

Opus mixtum

Opus mixtum (latin: mixtum = blandet) er en fellesbetegnelse på en gruppe betongveggkonstruksjoner i romersk arkitektur, med skallmur som permanent forskaling (støpemurverk), murt på forskjellig vis av blandet stein. Begrepet er brukt om konstruksjoner av blandet stein allerede i det første århundre, for eksempel om blanding av opus reticulatum omrammet av naturstein, men begrepet er spesielt anvendt om natursteins-skift blandet med skift av flate teglstein på ulikt vis, brukt fra slutten av tredje århundre evt. Dette er en form for opus concretum som avløste opus testaceum, og er også kalt opus listatum.

Opus musivum

Opus musivum (latin: musivum = som har med musene å gjøre) er mosaikk i romersk arkitektur. Eksempler er opus alexandrinum og opus tesselatum. Som materiale brukte man blant annet astralitt.

Opus quadratum

Opus quadratum (latin: quadratum = firkantet, rektangulært, kvadratisk) er en type murvegg i romersk arkitektur. Den ble bygget av kvaderstein (saxum), som i Roma kunne være av tuff eller travertin.

Opus reticulatum

Opus reticulatum (latin: rete = nett, garn; reticulatum = garnaktig) er en form for opus concretum; En betongveggkonstruksjon med skallmur som permanent forskaling, bestående av diagonalstilte, kvadratiske og avspissede naturstein, med spissene inn i støpemassen. Metoden ble brukt fra det første århundre fvt. til det første århundre evt. Den avløste opus incertum og ble etterfulgt av opus testaceum.

Opus rusticum

Opus rusticum (latin: rusticum = fra landsbygden, uslepet, rå) er en type murvegg av steinblokker med uregelmessige, rått tilhuggede forsider.

Opus sectile

Opus sectile (latin: sectilis = som kan skjæres) er en veggkledning eller gulvbelegg av geometrisk oppdelte marmorplater.

Opus spicatum

Opus spicatum (latin: spicatum = spisset) er en form for opus concretum; en betongveggkonstruksjon med skallmur som permanent forskaling, murt som skråttlagte, vekselvis skiftende steinskift som danner et fiskebeinsmønster.

Opus tesselatum

Opus tesselatum (latin: tesselatus = som består av små biter) er gulvmosaikk av flerfargede steinbiter. Det er en form for opus musivum.

Opus testaceum

Opus testaceum (latin: testaceum = av teglstein) er en form for opus concretum; en betongveggkonstruksjon med skallmur som permanent forskaling, bestående av flate teglstein, der noen skift var gjennomgående. Konstruksjonen ble brukt fra det første århundre evt. og avløste opus reticulatum. Den ble etterfulgt av opus mixtum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg