operasjonalisering

Operasjonalisering vil si å klargjøre hvordan målingen av en variabel skal gjennomføres, i form av en indikator. Hensikten er at denne indikatoren angir mest mulig presist hvordan den aktuelle variabelen skal måles.

En entydig, klar og nøyaktig operasjonalisering er en forutsetning for å oppnå høy grad av reliabilitet i undersøkelsen. Det andre viktige kriteriet for en god operasjonalisering er definisjonsmessig validitet, det vil si god overensstemmelse mellom den valgte indikatoren og den teoretiske forståelsen av variabelen som framgår av undersøkelsens problemstilling.

Kommentarer (2)

skrev Heidrun Flognfeldt Andreassen

Jeg ser ordet operasjonalisering brukt på måter som jeg lurer på om blir riktig måte å bruke ordet på. Eks. En rapport konkluderer med visse anbefalinger. Som en oppfølging av rapporten skal det lages en strategi med tiltak osv. I den forbindelse skrives det: "Det skal utarbeides en strategi hvor en operasjonaliserer anbefalingene og foreslår konkrete tiltak innenfor følgende fagområder:(....)" Blir dette korrekt bruk av ordet?

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei Heidrun, artikkelen handler om operasjonalisering i forbindelse med vitenskapelig forskning.Du beskriver bruk av det samme ordet på et annet fagfelt. Der vil jeg tro ordet har en litt annen betydning. Dette kan være forvirrende, men det er veldig vanlig at det samme ordet har ulik betydning på ulike fagfelter og ulike samfunnsområder.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg