omsettbare kvoter

Artikkelstart

Omsettbare kvoter er et system som går ut på at ulike deltakere i for eksempel et fiske får tildelt en viss kvote, som så enten kan utnyttes eller omsettes. Dersom kvotene blir omsatt, betyr det at noen deltakere får anledning til å fiske mer enn de er tildelt, mens andre gir avkall på sine kvoter. Omsettbare kvoter er viktig innenfor norsk og internasjonal klimapolitikk.

Kvotehandel kan også benyttes når det gjelder utslippstillatelser for luftforurensninger. Et system for handel med utslippskvoter for svovelforurensning har vært praktisert internt i USA mellom bedrifter i samme område. Gjennom slik omsetning, for eksempel fra en bedrift til en annen eller ett land til et annet, vil man først begrense utslippene der det er enklest og/eller billigst. Et slikt system forutsetter felles målsettinger og tak på utslipp, enten nasjonalt eller felles for de landene som deltar i kvotemarkedet.

Et system med omsettbare kvoter for å redusere utslipp av CO 2 ble etablert i Kyotoprotokollen i 1997, som del av den internasjonale klimakonvensjonen. Kvotehandel er en del av norsk klimapolitikk. Norge har siden 2008 vært medlem av det Europeiske systemet for klimakvoter, EU Emission Trading System.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg