kvotehopping

Artikkelstart

Kvotehopping betyr at fiskebåtrederier som hører hjemme i én stat får tilgang til andre staters fiskerier. Dette skjer enten ved å registrere eget fartøy i vedkommende stats fartøyregister og dermed få rett på kvote, eller ved å kjøpe opp fartøy i vedkommende stat.

Ofte er kvoterettigheter i fiske knyttet opp mot nasjonal tilhørighet, et krav som kan oppfylles ved å opprette postboksadresser. Under EUs felles fiskeripolitikk er kvotehopping tillatt ettersom fri etableringsrett i medlemsstatene er en av EUs fire friheter.

Storbritannia er et av de landene som særlig i slutten av 1980-årene var utsatt for at utenlandske interesser etablerte fiskebåtrederier i landet. Dette skjedde fordi Storbritannia hadde svært åpne fartøyregistre med få bindinger på adgangen til registrering. I perioden 1986–1989 sto spanske investorer bak hele 40 % av kapasitetsøkningen i den britiske fiskeflåten. Som følge av dette forsøkte Storbritannia å juridisk begrense etableringsadgangen i Storbritannia for utenlandske fiskebåtrederier, men de vant ikke fram i EU-domstolen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg