Nitrogennarkose er en reversibel endring i bevissthet, nevromuskulær funksjon og atferd forårsaket av å puste inn komprimert nitrogen. Dette kan oppstå ved dykking til store dyp. Det har også blitt kalt dybderus, og kan i verste fall føre til tap av bevissthet.

Faktaboks

Uttale
nitrogˈennarkose
Også kjent som
dybderus

Ved normalt atmosfærisk trykk har nitrogen ingen virkning på kroppen, og er en inertgass. Dersom nitrogenets deltrykk overstiger 3,6 bar, vil nitrogenet virke tiltakende narkotisk på kroppen. For komprimert luft vil dette inntreffe på omtrent 35 meters dyp (Daltons lov). Det er imidlertid store individuelle variasjoner, og noen vil kunne merke symptomer allerede på 20-30 meters dybde. For å unngå nitrogennarkose kan man unngå eller redusere nitrogeninnholdet i pustegassblandingen ved dykking til slike dybder.

Andre inertgasser assosiert med narkose inkluderer neon, argon, krypton og xenon, hvor sistnevnte har en bedøvende effekt selv ved havnivå. Helium gir ikke inertgassnarkose og brukes derfor i dypdykking som pustegassen heliox, som er en blanding av helium og oksygen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg