metastabil

En ball som ligger i en grop på toppen av en bakke er i en metastabil tilstand (lokalt minimum i energi). Den ligger der stabilt helt til at noen gir den et litet dytt, hvilket vil føre til at den ruller ned bakken og ender opp i en stabil tilstand (globalt minimum i energi).

Metastabil tilstand. av . Public domain

Metastabil er et begrep som innen fysikk brukes om en systemtilstand som over en viss tid ser ut til å være stabil, men så går over i en ny tilstand.

Faktaboks

Uttale
mˈetastabil
Etymologi
av meta-

Beskrivelse

Fysiske systemer vil som regel innordne seg slik at deres energi er minst mulig. Matematisk betyr dette at systemet befinner seg i det globale minimumspunktet til en funksjon av parametrene i systemet. I flere tilfeller finnes det flere minimumspunkter, såkalte lokale minimumspunkter. Når systemet befinner seg i en slik tilstand, er det metastabilt.

Et metastabilt system kan altså redusere sin energi ytterligere ved å gå over i det absolutte minimumspunktet, siden dette tilsvarer en enda lavere energi. En slik overgang krever noen form for ytre påvirkning eller mulighet for kvantemekanisk tunnelering.

Atomer, molekyler eller atomkjerner er eksempler på systemer som kan befinne seg i metastabile tilstander. Metastabile tilstander i atomer og molekyler ytrer seg ved luminescens, i atomkjerner ved isomeri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg