Metastabil tilstand.

En ball som ligger i en grop på toppen av en bakke er i en metastabil tilstand (lokalt minimum i energi). Den ligger der stabilt helt til at noen gir den et litet dytt, hvilket vil føre til at den ruller ned bakken og ender opp i en stabil tilstand (globalt minimum i energi).

Metastabil er et begrep som innen fysikk brukes om en systemtilstand som over en viss tid ser ut til å være stabil, men så går over i en ny tilstand.

Faktaboks

Uttale
mˈetastabil

Beskrivelse

Fysiske systemer vil som regel innordne seg slik at deres energi er minst mulig. Matematisk betyr dette at systemet befinner seg i det globale minimumspunktet til en funksjon av parametrene i systemet. I flere tilfeller finnes det flere minimumspunkter, såkalte lokale minimumspunkter. Når systemet befinner seg i en slik tilstand, er det metastabilt.

Et metastabilt system kan altså redusere sin energi ytterligere ved å gå over i det absolutte minimumspunktet, siden dette tilsvarer en enda lavere energi. En slik overgang krever noen form for ytre påvirkning eller mulighet for kvantemekanisk tunnelering.

Atomer, molekyler eller atomkjerner er eksempler på systemer som kan befinne seg i metastabile tilstander. Metastabile tilstander i atomer og molekyler ytrer seg ved luminescens, i atomkjerner ved isomeri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg