Metabolitter er organiske molekyler som inngår i metabolske  omsetningsveier i cellene hos alle organismer,  hvor hvert trinn i stoffomsetningen er katalysert av et enzym. Metabolitter er utgangsmateriale, mellomprodukter eller sluttprodukter i biokjemiske reaksjonsveier  i cellene.  Metabolittene regulerer sin egen biosyntese ved å aktivere eller hemme enzymatiske trinn i omsetningsveiene, noe som gir likvekt (homeostase) og stabile konsentrasjoner ut fra behov. Metabolitter blir fraktet mellom de forskjellige reaksjonsrommene i cellene.

Metabolitter deles etter funksjon i  primære metabolitter og sekundære metabolitter. Primære metabolitter er tilstede i alle organismer, og inngår i primærmetabolismen i vekst, utvikling og reproduksjon.  De primære metabolittene har likhetstrekk  i alt levende, og viser den felles evolusjonære opprinnelsen for alle organismer,  på samme måten som den genetiske koden og celleteorien.

Sekundære metabolitter er stoffer i sekundærmetabolismen som har en økologisk funksjon i kjemisk interaksjon og kommunikasjon med andre organismer.  Sekundærmetabolittene hos planter omfatter tusenvis av stoffer.  Til forskjell fra primæremetabolittene inneholder plantefamiliene ulike sekundærmetabolitter.

Antibiotika er eksempler på sekundæremetabolitter i bakterier og aktinobakterier.

Metabolisme er stoffomsetning i levende organismer. Katabolismen  (gr. kata – ned) med katabolitter bryter ned  molekyler til enklere stoffer og frigir energi, mens anabolismen ( gr. ana – opp) med anabolitter bygger opp mer komplekse stoffer ved bruk av energi. Katabolitter som inngår i katabolismen kan også bli brukt som metabolitter i anabolismen. Metabolom er samlingen av alle metabolitter i en organisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.