Metabolitter er organiske molekyler som inngår i metabolske  omsetningsveier i cellene hos alle organismer,  hvor hvert trinn i stoffomsetningen er katalysert av et enzym. Metabolitter er utgangsmateriale, mellomprodukter eller sluttprodukter i biokjemiske reaksjonsveier  i cellene.  Metabolittene regulerer sin egen biosyntese ved å aktivere eller hemme enzymatiske trinn i omsetningsveiene, noe som gir likvekt (homeostase) og stabile konsentrasjoner ut fra behov. Metabolitter blir fraktet mellom de forskjellige reaksjonsrommene i cellene.

Metabolitter deles etter funksjon i  primære metabolitter og sekundære metabolitter. Primære metabolitter er tilstede i alle organismer, og inngår i primærmetabolismen i vekst, utvikling og reproduksjon.  De primære metabolittene har likhetstrekk  i alt levende, og viser den felles evolusjonære opprinnelsen for alle organismer,  på samme måten som den genetiske koden og celleteorien.

Sekundære metabolitter er stoffer i sekundærmetabolismen som har en økologisk funksjon i kjemisk interaksjon og kommunikasjon med andre organismer.  Sekundærmetabolittene hos planter omfatter tusenvis av stoffer.  Til forskjell fra primæremetabolittene inneholder plantefamiliene ulike sekundærmetabolitter.

Antibiotika er eksempler på sekundæremetabolitter i bakterier og aktinobakterier.

Metabolisme er stoffomsetning i levende organismer. Katabolismen  (gr. kata – ned) med katabolitter bryter ned  molekyler til enklere stoffer og frigir energi, mens anabolismen ( gr. ana – opp) med anabolitter bygger opp mer komplekse stoffer ved bruk av energi. Katabolitter som inngår i katabolismen kan også bli brukt som metabolitter i anabolismen. Metabolom er samlingen av alle metabolitter i en organisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.