metabolitter

Artikkelstart

Metabolitter er organiske molekyler som inngår i metabolske omsetningsveier i cellene hos alle organismer, hvor hvert trinn i stoffomsetningen er katalysert av et enzym. Metabolitter er utgangsmateriale, mellomprodukter eller sluttprodukter i biokjemiske reaksjonsveier i cellene. Metabolittene regulerer sin egen biosyntese ved å aktivere eller hemme enzymatiske trinn i omsetningsveiene, noe som gir likvekt (homeostase) og stabile konsentrasjoner ut fra behov. Metabolitter blir fraktet mellom de forskjellige reaksjonsrommene i cellene.

Faktaboks

Etymologi
gresk metabole, ‘forandre’
Også kjent som
Stoffskiftemolekyler

Primære og sekundære metabolitter

Metabolitter deles etter funksjon i primære metabolitter og sekundære metabolitter. Primære metabolitter er tilstede i alle organismer, og inngår i primærmetabolismen i vekst, utvikling og reproduksjon. De primære metabolittene har likhetstrekk i alt levende, og viser den felles evolusjonære opprinnelsen for alle organismer, på samme måten som den genetiske koden og celleteorien.

Sekundære metabolitter er stoffer i sekundærmetabolismen som har en økologisk funksjon i kjemisk interaksjon og kommunikasjon med andre organismer. Sekundærmetabolittene hos planter omfatter tusenvis av stoffer. Til forskjell fra primæremetabolittene inneholder plantefamiliene ulike sekundærmetabolitter.

Antibiotika er eksempler på sekundæremetabolitter i bakterier og aktinobakterier.

Anabolitter og katabolitter

Metabolisme er stoffomsetning i levende organismer. Katabolismen (gr. kata – ned) med katabolitter bryter ned molekyler til enklere stoffer og frigir energi, mens anabolismen ( gr. ana – opp) med anabolitter bygger opp mer komplekse stoffer ved bruk av energi. Katabolitter som inngår i katabolismen kan også bli brukt som metabolitter i anabolismen. Metabolom er samlingen av alle metabolitter i en organisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg