Megler er en betegnelse som både brukes om en mellommann i salg og om en som forsøker å skape forlik i en tvist.

Faktaboks

Mellommann i salg

Betegnelsen brukes helst om en ansatt i verdipapirforetak som formidler salg av aksjer (aksjemegler), formidler av eiendom (eiendomsmegler) eller en som formidler befraktningskontrakter i handelsflåten (skipsmegler).

Megler i tvist

Betegnelsen brukes om en som forsøker å skape forlik i en tvist eller konflikt. Partene kan være personer, firmaer eller nasjoner. Meglerens rolle kan være lovbestemt eller frivillig for partene.

I sivilprosess kan det dreie seg om fordeling av foreldreansvar. Fylkesmannen har ansvar for meglingsapparatet i fylket. Les mer om megling i sivilprosessen.

I folkerettslig forstand er en megler en mellommann som forsøker å hindre eller avslutte væpnet konflikt mellom to eller flere parter. Les mer om megling i folkeretten.

I forbindelse med tvister om endring av innholdet i en tariffavtale gjelder prinsippet om tvungen megling. Det er et eget meglingsinstitutt med riksmeklingsmann og kretsmeklingsmenn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg