Eiendomsmegler, person som mot godtgjørelse opptrer som mellommann ved blant annet omsetning av fast eiendom, eierseksjoner, aksjeleiligheter, andeler i borettslag eller ideelle andeler av fast eiendom, ved inngåelse av feste- eller leiekontrakter til fast eiendom, samt bistår ved å forestå oppgjør i de nevnte transaksjonene.

Eiendomsmegleres virksomhet er lovregulert i eiendomsmeglingsloven.

Tittelen "eiendomsmegler" er lovbeskyttet og kan utelukkende benyttes av personer som etter søknad til Finanstilsynet er tildelt eiendomsmeglerbrev (eiendomsmeglingsloven § 4-5 første ledd). For å få eiendomsmeglerbrev må en person anses egnet til å drive eiendomsmeglingsvirksomhet (krav om hederlig vandel), ha bestått eiendomsmeglereksamen, ha minst to års praktisk erfaring med eiendomsmegling etter bestått eiendomsmeglereksamen, være myndig, og være i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller (eiendomsmeglingsloven § 4-2).

Eiendomsmeglere kan i tilknytning til utøvelse av eiendomsmeglingsvirksomhet også benytte tittelen "megler" (eller andre titler som kan forveksles med denne). Det samme kan jurister som har tillatelse til å drive eiendomsmegling, og advokater. Andre personer kan ikke i tilknytning til eiendomsmeglingsvirksomhet benytte tittelen "megler" eller andre titler som kan forveksles med denne (eiendomsmeglingsloven § 4-5 annet ledd).

En eiendomsmegler kan engasjeres av én av partene i en eiendomstransaksjon, eller av partene i fellesskap. Uavhengig av oppdragsgiver skal eiendomsmeglerens virksomhet skje uhildet og med hensyn på å ivareta interessene til begge parter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.