Eiendomsmegler, person som mot godtgjørelse opptrer som mellommann ved blant annet omsetning av fast eiendom, eierseksjoner, aksjeleiligheter, andeler i borettslag eller ideelle andeler av fast eiendom, ved inngåelse av feste- eller leiekontrakter til fast eiendom, samt bistår ved å forestå oppgjør i de nevnte transaksjonene.

Eiendomsmegleres virksomhet er lovregulert i eiendomsmeglingsloven.

Tittelen "eiendomsmegler" er lovbeskyttet og kan utelukkende benyttes av personer som etter søknad til Finanstilsynet er tildelt eiendomsmeglerbrev (eiendomsmeglingsloven § 4-5 første ledd). For å få eiendomsmeglerbrev må en person anses egnet til å drive eiendomsmeglingsvirksomhet (krav om hederlig vandel), ha bestått eiendomsmeglereksamen, ha minst to års praktisk erfaring med eiendomsmegling etter bestått eiendomsmeglereksamen, være myndig, og være i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller (eiendomsmeglingsloven § 4-2).

Eiendomsmeglere kan i tilknytning til utøvelse av eiendomsmeglingsvirksomhet også benytte tittelen "megler" (eller andre titler som kan forveksles med denne). Det samme kan jurister som har tillatelse til å drive eiendomsmegling, og advokater. Andre personer kan ikke i tilknytning til eiendomsmeglingsvirksomhet benytte tittelen "megler" eller andre titler som kan forveksles med denne (eiendomsmeglingsloven § 4-5 annet ledd).

En eiendomsmegler kan engasjeres av én av partene i en eiendomstransaksjon, eller av partene i fellesskap. Uavhengig av oppdragsgiver skal eiendomsmeglerens virksomhet skje uhildet og med hensyn på å ivareta interessene til begge parter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.