mattevevere

Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Mattevevere er en edderkoppfamilie i ordenen edderkopper. Det er vår største edderkoppfamilie med nærmere 250 arter. Underfamilien dvergedderkopper, med rundt 100 arter, skilles noen ganger ut som en egen familie.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Linyphiidae
Beskrevet av
John Blackwall, 1859

Levevis

Mattevevere er overveiende små, fra 1–6 millimeter, men de aller fleste er under 3 millimeter lange. Bakkroppen er ofte skinnende svart. Noen arter kan imidlertid ha fine, fargerike, sølvskimrende mønstre på bakkroppen. Bena kan variere fra korte og kraftige til lange og tynne. De bygger oftest tette, matteformede nett som bare er noen få kvadratcentimeter store og for eksempel dekker små fordypninger i bakken. Edderkoppene lurer på undersiden og griper gjennom den lett klebrige matten et bytte og lammer med gift et bytte som faller ned på den. Noen spinner ikke-klebrige tråder i et rotete og glissent mønster over matten, slik at insekter som forviller seg inn vil «styrte». Andre igjen har kun sperretråder, men ingen matte.

Utbredelse

Mattevevere finnes nær sagt over alt. De aller fleste lever på bakken, for eksempel i mose, gress, planteavfall eller under steiner og lignende. Noen er spesialiserte til å leve i maurtuer. Flere arter er meget hardføre og er blant de edderkopper som lever høyest til fjells, selv rundt isbreer eller på nunatakker i Arktis. Mange arter spres med vinden ved hjelp av en lang, spunnet flygetråd som er fliset opp i enden. Trådlengden kan reguleres og dermed også flyturens varighet.

En iøynefallende mattevever er familiens største, den meget vanlige Linyphia triangularis. Forkroppen er lys brun, mens bakkroppen er mørkere med to lyse, langsgående sikksakk-bånd. Dens store, flate, duggsamlende matter sees ofte i lyng og på smågraner, særlig om høsten.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

mattevevere
Linyphiidae
Artsdatabanken-ID
2642
GBIF-ID
3415

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg