Dvergedderkopp
Dvergedderkoppfamilien er en av våre to største edderkoppfamilier. Avbildet en ukjent art i familien.

Dvergedderkopper, tilhører familien mattevevere i ordenen edderkopper, Araneidae. Med over 100 norske arter utgjør den cirka en tredel av de norske matteveverne. Mange av artene er svært vanskelig å skille fra hverandre.

Faktaboks

Også kjent som
Erigonidae
Vitenskapelig navn
Linyphiidae

Kroppslengden er bare 1–3,5 millimeter. Bakkroppen er gjerne skinnende svart. Hannen har øynene på en liten forhøyning på hodet, som hos noen arter kan anta periskoplignende former.

Artene bygger tette, matteformede nett over små fordypninger i terrenget, ofte med sperretråder over som gjør at flygende insekter styrter i matten der edderkoppen angriper fra undersiden. Mange arter er hardføre dyr som finnes på de høyeste fjelltopper og på nunataker i arktiske strøk. Noen sprer seg ved å klatre opp på høytliggende steder, spinne ut en lang tråd som svever med vinden for deretter å følge med selv.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergedderkopper
Linyphiidae
GBIF-ID
3415

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg