Rosenkorsordenen AMORC er en internasjonal rosenkreuzerorden, et ordensselskap med hemmelig og mystisk innhold. Medlemskap er åpent for både kvinner og menn. Ordenen er organisert med hovedsete i San José, California, USA, og storlosjer over hele verden, bl.a. i Onsala, Sverige (skandinavisk hovedsete). AMORCs leder kalles Imperator; ordenens symbol er et kors med én enkel rød rose i midten. Ordenen fører sin tradisjonelle historie tilbake til de egyptiske mysterieskoler (1400-tallet f.Kr.). Dens nåværende organisasjon ble startet av Harvey Spencer Lewis i New York 1915 (aktiv i Skandinavia fra 1920). AMORCs virksomhet bygger på en formidling av private ikke-sekteriske studier innenfor filosofi, mystikk, vitenskap og kultur. Medlemstall på verdensbasis (2010) ca. 150 000. Se rosenkorsbevegelsen.

Uenighet om ordenens lære førte i 1980-årene til et skisma som ble løst ved at den 3. imperator, Gary Lee Stewart (som hadde etterfulgt grunnleggeren og dennes sønn), brøt ut og dannet en konkurrerende orden, Confraternity of the Rose Cross (grunnlagt 1996). En norsk organisasjon har hatt tilknytning til denne nye ordenen.

AMORC i Norge

Naturlegen Marcello Haugen medvirket i organiseringen av AMORC i Norge i 1920-årene. Det er (2015) i alt 7 lokalavdelinger av AMORC i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.