AMORC

Artikkelstart

Rosenkorsordenen AMORC er en internasjonal rosenkreuzerorden, et ordensselskap med hemmelig og mystisk innhold. Medlemskap er åpent for både kvinner og menn. Ordenen er organisert med hovedsete i San José, California, USA, og storlosjer over hele verden, bl.a. i Onsala, Sverige (skandinavisk hovedsete). AMORCs leder kalles Imperator; ordenens symbol er et kors med én enkel rød rose i midten. Ordenen fører sin tradisjonelle historie tilbake til de egyptiske mysterieskoler (1400-tallet f.Kr.). Dens nåværende organisasjon ble startet av Harvey Spencer Lewis i New York 1915 (aktiv i Skandinavia fra 1920). AMORCs virksomhet bygger på en formidling av private ikke-sekteriske studier innenfor filosofi, mystikk, vitenskap og kultur. Medlemstall på verdensbasis (2010) ca. 150 000. Se rosenkorsbevegelsen.

Faktaboks

Etymologi
latin, Den gamle, mystiske rosenkorsorden
Også kjent som
Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis

Uenighet om ordenens lære førte i 1980-årene til et skisma som ble løst ved at den 3. imperator, Gary Lee Stewart (som hadde etterfulgt grunnleggeren og dennes sønn), brøt ut og dannet en konkurrerende orden, Confraternity of the Rose Cross (grunnlagt 1996). En norsk organisasjon har hatt tilknytning til denne nye ordenen.

AMORC i Norge

Naturlegen Marcello Haugen medvirket i organiseringen av AMORC i Norge i 1920-årene. Det er (2015) i alt 7 lokalavdelinger av AMORC i Norge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg