Mangeromstuft på Vadsøya
Fra tufteområdet på Vadsøya, Vadsø kommune.
Mangeromstuft på Vadsøya
Lisens: CC BY SA 3.0

Mangeromstufter er en kulturminnetype som forekommer i kystområdene fra Nord-Troms til FiskerhalvøyaMurmankysten, men med hovedutbredelse i Øst-Finnmark. Det dreier seg om tufter etter bygninger som har hatt fra 5 til 18 rom og vært forbundet med korridorer og omgitt av en felles voll.

Veggene har vært oppført av stein og jord og dekket av torv, og med trepanel på innsiden. Gulvene kan bestå av heller med tredekke over. De rundt 20 kjente lokalitetene med mangeromstufter har vanligvis ett til to hus hver. Atypisk er det store anlegget på Vadsøya i Vadsø, med et tyvetalls mangeromstufter. C14-dateringer tyder på at mangeromstuftene var i bruk i perioden omkring 1300–1500.

Takket være de solide veggvollene av jord, stein og torv er mangeromstuftene fremdeles synlige i det karrige kystlandskapet i nord. Av samme årsak har mangeromstufter vært kjent og diskutert i lang tid blant historikere og arkeologer, men meningene er delte om opphavet.

Hovedteoriene kan imidlertid knyttes til et kulturmøte som fant sted på Finnmarkskysten i middelalderen mellom samer, nordmenn og kareler. Funnmaterialet fra de undersøkte tuftene inneholder også trekk fra både samisk, karelsk/russisk og norsk/norrøn materiell kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg